С 1,87 евро на час минимална заплата България е предпоследна в

...
С 1,87 евро на час минимална заплата България е предпоследна в
Коментари Харесай

България предпоследна в Европа по минимална заплата на час - 1,87 евро, само македонците по-зле

 С 1,87 евро на час минимална заплата България е предпоследна в Европа, демонстрира отчетът на Европейския синдикален институт, информират от КНСБ.

1,87 евро на час е законоустановеното минимално заплащане в България през предходната година. След нас в Европа по този индикатор е единствено Северна Македония с 1,63 евро на час.

Справката на законоустановените национални минимални заплати през 2020 година бе показана на онлайн конференцията " Справедливи минимални работни заплати и групово трудово договаряне ", проведена взаимно от КНСБ, белгийският профсъюз CSC и Европейската конфедерация на профсъюзите. В нея се включиха представители на 7 страни и 15 организации, еврокомисар Никола Шмит, Естер Линч, зам.-генерален секретар на ЕКП.

Според данните най-високо е минималното заплащане във Франция - 10,15 евро на час, следвана от Нидерландия - 10,14 евро и Ирландия - 10,10 евро.

Сърбия е пред нас с 1,98 евро на час. Румъния и Унгария са пред България с около 1 евро разлика. 

В 6 страни в Европейски Съюз минималната заплата се определя посредством групово договаряне, в останалите те са законоустановени и минават през институционална процедура. В част от страните във втората група се прави автоматизирана индексация.

Данните от отчета демонстрират още, че за над 20 млн. служащи в Европейски Съюз ще има позитивен ефект прилагането на двете стойности за установяване на минимална работна заплата, посочени в преамбюла на директивата за адвекватните минимални работни заплати - 50% от междинната заплата и 60 на 100 от медианната за съответната страна. 60% от работещите на минимална заплата в Европейски Съюз са дами, сочат още данните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР